Kiltakellarin historiaa

Tunnelmallinen Kiltakellari sijaitsee Nikolai Sinebrychoffin vuonna 1819 perustaman panimokorttelin ja Sinebrychoffin puiston välittömässä yhteydessä. Mallastamona ja varastokellarina toiminut rakennus valmistui vuonna 1885, ja se rakennettiin entisten Bavaria-, ja Nikolai -kellareiden paikalle. Rakennuksen, kuten muunkin panimokorttelin, suunnitteli Theodor Höijer.

Nykyinen Kiltakellari rakennettiin panimon varastorakennuksen, Hietalahden Siperian, yhteyteen osana panimon muita suuria uudistuksia. Vain kymmenisen vuotta aiemmin kaupungin vesijohtoputki ylsi viimein Hietalahteen asti mullistaen panimon asukkaiden ja työntekijöiden elämän. Panimo valaistiin höyrykoneen generaattorista sähkön saaneilla 300 hehkulampulla ja konttoriin ilmestyi vauhdittamaan liikeasioiden hoitoa puhelin.

Panimoteollisuus Suomessa kärsi verotuksen kiristymisestä ja myynnin kasvavasta säännöstelystä, mutta Sinebrychoffin panimolla elettiin investointien ja kehityksen kulta-aikaa. Panimolla tarvittiin edelleen runsaasti talvella kerättyä jäätä, ja sille rakennettiin lisää säilytystilaa puo­liksi maan sisään. Paksujen tiiliseinien tehtävä oli estää jäälohkareita sulamasta.

Varastokellarin toisen kerroksen tilat toimivat jäävarastona, johon mereltä kerätty jää säilöttiin. Suurista aukoista, jotka tällä hetkellä toimivat ilmastointikanavina, tiputettiin jäät alas olutvarastoihin. Paksujen ja raskaiden tiiliseinien ansiosta olutta pystyttiin näin jäähdyttämään myös kesä-aikana.

Panimo toimi Hietalahdessa aina 1990-luvulle asti, ja Helsingin kaupunkikuvaa ilostuttavat Koffin panimohevoset asuvat rakennuksessa edelleen. Jääkellarilla ja panimohevosilla on luonteva yhteys. Juuri panimohevoset kiskoivat talvisin tonneittain sahattuja jäälohkareita, ja kuljettivat ne varastoon. Näin olutta voitiin kypsyttää hitaasti ja hallitusti myös kuumimpaan kesäaikaan. Hauskana yksityiskohtana Kiltakellarissa onkin pieni ikkuna, josta voi nähdä nykyisestä katukuvasta tutun panimohevosen turvan. Kiltakellari on kiehtova sekoitus perinteitä ja modernia muotoilua.

Tänään panimohistoriaa todistaneet, jykevät seinät, luovat jylhän tunnelman lounas- ja tilausravintola Kiltakellarille ja mahdollistavat monipuolisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisen. Jäisestä historiastaan huolimatta seinät huokuvat arvokkuutta ja lämpöä.

Visionäärisen yrittäjän Nikolai Sinebrychoffin tapaan liiketoimintamme perustuu kahdelle kantavalle periaatteelle: tuotteiden korkealle laadulle ja hyvälle palvelulle. Lounaalla tarjoamme omassa keittiössämme sydämellä valmistettua kotiruokaa ryyditettynä ystävällisellä ja ammattitaitoisella palvelulla. Iltaisin ja viikonloppuisin järjestämme tilaisuuksia juhlaillallisista liiketuttavien tapaamisiin samalla intohimolla, jolla panimomestarit lähes 200 vuotta panivat tiluksilla olutta.